Craiasa Zapezii - A sasea povestire

Craiasa Zapezii - A sasea povestire

de Hans Christian Andersen

A sasea povestire
Lapona si finlandeza


        S-au oprit la o casuta care era tare saracacioasa; acoperisul atarna pana aproape de pamant si usa era asa de joasa ca trebuia sa intri si sa iesi pe branci. in casuta nu era decat o lapona batrana, care statea langa o lampa, ardea cu untura de foca si pe care fierbea niste peste. Renul i-a spus babei tot ce se intamplase cu Gretchen, dar mai intai a povestit ce i se intamplase lui, pentru ca asta i se parea lucru mai de seama, iar Gretchen era asa de inghetata ca nici nu putea vorbi.

        - Vai de capul vostru!, a spus lapona. Mai aveti o multime de mers. Trebuie sa mai faceti vreo suta de poste si sa ajungeti in Finnmarken; acolo sta Craiasa Zapezii si aprinde in fiecare seara un foc de bengal. Am sa scriu cateva vorbe pe un peste uscat, ca hartie n-am, si am sa va dau o scrisoare catre o finlandeza care locuieste acolo. Ea are sa va spuna mai bine cum stau lucrurile.

        Dupa ce Gretchen s-a incalzit si a mancat, lapona a scris cateva vorbe pe un peste uscat, a dat Gretei pestele si i-a spus sa-l pastreze bine, a legat-o iar pe fetita pe spinarea renului si renul a pornit la fuga. Toata noaptea, Aurora Boreala a luminat cerul cu stralucirea ei albastra. si asa, dupa ce au mers cat au mers, au ajuns in Finlanda si au batut in hornul finlandezei, pentru ca usa nu avea.

        inauntru era o caldura asa de mare ca finlandeza umbla aproape goala; era mititica si zbarcita. I-a scos repede Gretei hainele, i-a scos manusile si ghetutele, ca altfel i-ar fi fost fetitei prea cald, i-a pus renului o bucata de gheata pe cap si a citit ce era scris pe pestele cel uscat. A citit de trei ori pana ce a invatat pe dinafara tot ce era scris si a bagat pestele in oala de supa, ca doar era bun de mancat si finlandeza nu paraduia niciodata nimic.

        Renul i-a povestit mai intai intamplarile lui si pe urma pe acelea ale Gretei si finlandeza clipea din ochii ei isteti, dar nu zicea nimic.

        - Tu esti desteapta, a spus renul. Eu stiu ca poti sa innozi cap la cap toate vanturile din lume intr-un singur ghem. Daca corabierul deznoada un nod, atunci capata un vant prielnic, daca deznoada alt nod, vantul bate tare, iar daca deznoada inca unul si inca unul, atunci bate de urneste din loc padurile. Da-i si fetitei sa bea ceva ca sa capete putere cat doisprezece voinici si sa rapuna pe Craiasa Zapezii.

        - Da, sa vedem! a spus finlandeza. Doisprezece voinici ar ajunge? si s-a dus si-a luat de pe o policioara un sul mare de piele si l-a desfacut. Pe sul erau scrise niste litere ciudate si finlandeza a inceput sa citeasca si a citit, a citit de-i curgeau sudorile.

si renul a rugat-o asa de mult s-o ajute pe Gretchen, Gretchen s-a uitat asa de rugatoare si cu lacrimi in ochi la finlandeza incat aceasta a inceput sa clipeasca din ochii ei isteti si l-a luat pe ren intr-un colt, i-a mai pus o bucata de gheata pe cap si i-a spus in soapta:

        - Karl e la Craiasa Zapezii si ii place la ea si crede ca-i mai bine acolo decat oriunde in lume. Dar toate acestea sunt din pricina ca are un ciob de sticla in inima si o tandara de sticla in ochi; daca cineva ii scoate ciobul din inima si tandara din ochi atunci se face iar om bun si Craiasa Zapezii nu mai are putere asupra lui.

        - Da' tu nu poti sa-i dai Gretei ceva ca sa capete ea o putere mai mare?

        - Nu pot sa-i dau o putere mai mare decat aceea pe care o are acuma! Nu vezi cum o slujesc oamenii si dobitoacele si cum a pornit ea desculta in lume si toate ii merg bine? Puterea ei n-o poate capata de la noi, puterea pe care o are e in inima ei si sta in faptul ca e un copil dragalas si nevinovat. Daca nu poate singura sa ajunga la Craiasa Zapezii si sa scoata cioburile din Karl, atunci noi nu putem sa facem nimic. La doua poste de aici incepe gradina Craiesei Zapezii; du-o pana acolo pe fetita. Pune-o langa un copacel cu poame rosii, care creste acolo in zapada, dar nu zabovi si intoarce-te repede inapoi.

si finlandeza a pus-o pe Gretchen calare pe ren si acesta a pornit in goana mare.

        - Vai! Nu mi-am luat pantofii! Nu mi-am luat pantofii!, a inceput sa strige Gretchen, ca era frig cumplit afara, dar renul nu s-a oprit si a tinut-o tot intr-o fuga pana la copacelul cel cu poame rosii. A pus-o pe Gretchen jos, a sarutat-o pe frunte si pe obrajii lui s-au prelins cateva lacrimi; apoi a luat-o la fuga inapoi. Biata Gretchen a ramas asa fara pantofi si fara manusi pe un ger cumplit.

A plecat si ea mai departe cat putea de repede si deodata au intampinat-o o multime de fulgi de zapada; fulgii nu cadeau din cer; cerul era senin si luminat de Aurora Boreala. Alergau chiar pe pamant si cu cat se apropiau, cu atat se faceau mai mari. Gretchen si-a adus aminte ce mari si mestesugiti fusesera fulgii cand se uitase la ei cu lupa. Aici insa erau si mai mari, si mai fiorosi, erau vii, erau strajerii de la palatul Craiesei Zapezii. Aveau chipurile cele mai ciudate, unii parca erau niste arici mari si urati, altii pareau niste manunchiuri de serpi incolaciti, care isi intindeau capetele in toate partile, iar altii erau ca niste ursuleti bondoci si zbarliti; toti erau albi, sclipitori, erau fulgi de zapada vii.

        Gretchen a inceput sa se roage si era asa de frig ca putea sa-si vada rasuflarea; si aburii rasuflarii s-au facut tot mai grosi si mai grosi si s-au prefacut in ingerasi care cum atingeau pamantul se faceau tot mai mari si fiecare avea coif, sulita si pavaza. Numarul lor sporea mereu si, cand Gretchen si-a ispravit de spus rugaciunea, o ostire intreaga era imprejurul ei. ingerasii in zale impungeau cu sulita fulgii de zapada si fulgii se faramau bucati si Gretchen putea sa mearga linistita mai departe. ingerii ii mangaiau mainile si picioarele si acuma nu-i mai era asa de frig si a putut sa ajunga la palatul Craiesei Zapezii.

        Dar pana una-alta, sa vedem ce-i cu Karl. El desigur ca nici nu se gandea ca ea era acum chiar la poarta palatului.
Craiasa Zapezii - Intaia Povestire
Craiasa Zapezii - A doua povestire
Craiasa Zapezii - A treia povestire
Craiasa Zapezii - A patra povestire
Craiasa Zapezii - A cincea povestire
Craiasa Zapezii - A sasea povestire
Craiasa Zapezii - A saptea povestire


Aceasta pagina a fost accesata de 24448 ori.
{literal} {/literal}